Tutustu kylän historiaan

Tietoa kylän historiasta

Johdanto

Valkealan kirkonkylän historia on osa Valkealan historiaa.

Kirkonkylä on saanut alkunsa jo tammikuun 8 päivänä 1631. Aikaisempaa tietoutta kylän olemassaolosta on jo 1400 luvulta. Syntymiseen vaikutti pitkälti kirkon saaminen alueelle (Massinkangas), minkä ympärille kylä alkoi muodostua.

Valkealan suurin taajama on kirkonkylä. Kylän alueella ovat sotineet, niin ruotsalaiset, kun venäläisetkin. Kylä on kuulunut Kuningas Kustaa III:n valtapiiriin. Tästä on muistona Kuninkaankivi, miltä hän oli johtanut joukkojaan voitokkaassa taistelussa v. 1790. Venäjän Tsaari Aleksanteri II:n hallitsi kylää 1800 luvulla.

Valkealan kartano oli merkittävä kylän kehittymiselle (1600 luvulla se kuului valtioneuvos Erik Gyllenstjernalle). Likolammen rannalla oli villavärjäämö, vastapäätä nykyistä Valkeala-taloa. Asuinrakennus on vielä paikallaan. Merkittävän kokoinen suppa on(uuden kerrostalon vieressä) peruja jääkaudelta. Ensimmäinen kauppias Valkealassa oli nimeltään Jaakko Pokki joka vaikutti kirkonkylällä (Nykyinen Suomen Puoti museo).

Koulua käytiin jo 1860 luvulla, kun kartanon alustalaisten lapsille G. A. Golliander perusti oman koulun. Varsinainen kansakoulu aloitti kirkonkylällä 1870.