Valitse sivu

Suomen Puotimuseo

Alkuaan Valkealan ensimmäisen kauppiaan Jaakko Pokin asuin- ja liiketalo, jonka korotus sekä mm. verantaosat on tehty 1913-1917 rakennusmestari Taavi Haimin suunnitelmien mukaan. Sitä on myöhemmin edelleen korotettu ja laajennettu. Pihassa on hoidetut aittarivit.

Jaakko Eerikinpoika Pokki syntyi Viialan Pokissa Sippolassa v. 1847. Hän tuli Valkealaan 1860-luvulla ja toimi Valkealan kirkolla sijainneessa puodissa aluksi renkinä ja myöhemmin kirjanpitäjänä ja puotipalvelijana. Jaakko Pokki hankki kaupan omiin nimiinsä. Viipurin läänin maaherran myönteinen päätös avopuodin pitämisestä Valkealan kirkolla Hovin maalla on päivätty 8.9.1877. Kauppias J. Pokki vuokrasi todennäköisesti 1800-luvun jälkimmäisellä puoliskolla kirkkoherran virkatalon maalta Hirsmäeltä pienen rakennuksen, jota rupesi laajentamaan. Rakennusmestari Taavi Haimin johdolla suoritettiin rakennuksen verannan lisäys ja korotus 1913-1916. Rakennuksen pihaympäristössä on aittarivit. Jaakko Pokki kuoli v. 1917. Perikunta myi kiinteistön yksityiseen asuinkäyttöön 1980-luvun alussa. Valkealan kunta osti rakennuksen v. 1987.

Kiinteistö on peruskunnostettu EU-kehittämishankkeen avulla Suomen Puotimuseoksi. Museon toiminta on käynnistynyt v. 2006